Stropkovskí poslanci schválili odvolanie konateľa mestskej nemocnice

21.07.2007 Stropkov

Stropkov 20. júla (TASR) - Prevedenie lekárne na svoju príbuznú sa stalo pre konateľa mestskej nemocnice v Stropkove Daniela Čuru osudným. Tunajší poslanci na svojom dnešnom zasadnutí schválili jeho odvolanie z funkcie.
Poslanci mestského zastupiteľstva zaviazali primátora Petra Obrimčáka (koalícia Smer-SD a KDH), aby na najbližšom valnom zhromaždení spoločníkov presadil tento návrh. Keďže v Nemocnici Stropkov, s.r.o. , patrí 51 percent miestnej samospráve, nemal by to byť problém. Poslanci zároveň odsúhlasili kúpu obchodných podielov v tejto spoločnosti od každého zo šiestich drobných spoločníkov za symbolickú jednu korunu. Po tomto úkone sa stane mesto jediným spoločníkom. Nemocnica Stropkov, s.r.o. , má svoju stopercentnú \"dcéru\" - Mestskú lekáreň Stropkov, s.r.o. Práve v nej jej konateľ Čura vykonal úkon, ktorým jedinou spoločníčkou sa od 13. júna stala jeho svokra. Dnes pred poslancami vysvetľoval ako ich kolega, Čura je totiž členom 18-členného mestského zastupiteľstva (MsZ) ako nezávislý, 16. júla dal pokyn na prevod majetkových podielov v spoločnosti do stavu pred 13. júnom. Za ten čas neprebehli žiadne finančné transakcie a nová majiteľka neuzatvorila ani žiadne zmluvy. \"Prevod som nemyslel vážne, \" konštatoval.
O svojom odvolaní pre TASR povedal, že ho \"predpokladal\". Splnilo sa mu však to, že naštartoval proces, aby \"nemocnica fungovala ďalej a pokračovala či už s týmto konateľom alebo ďalším, to už je jedno a v činnosti, ktorú má\".
Zo správy o hospodárení Nemocnice Stropkov za prvých päť tohoročných mesiacov vyplynulo, že mala stratu vyše 1,3 milióna Sk. Čura predpokladá, že na konci roka bude strata okolo milióna Sk. Mestská lekáreň Stropkov za rovnaké obdobie hospodárila so stratou vyše 748-tisíc Sk.
Práve tieto výsledky a nečinnosť konateľa viedli, ako povedal pre TASR Obrimčák, k tomu, že Čura \"stratil dôveru\" vedenia mesta. Primátor dodal, že o osud nemocnice sa nebojí. Nastúpi \"manažér, ktorý bude mať záujem a bude schopný riešiť problémy stropkovskej nemocnice\". Dodal, že riešenia sú, avšak nekonkretizoval ich.
Poslanci dnes tiež odsúhlasili, aby novým konateľom Nemocnice Stropkov bol Jozef Juhás, námestník riaditeľa nemocnice v rokoch 1992 až 1997. Vtedy bol riaditeľom nemocnice dnes už nebohý otec súčasného primátora.
Nemocnicu Stropkov, s.r.o. , zapísali do obchodného registra v novembri 2004 a Čura bol doteraz jej konateľom. Na začiatku bol krátke obdobie spolu s ním konateľom Rudolf Dorko.
 

Vyberte región